CERTIFIED MEETING PROFESSIONAL CMP EXAM

EXAMS AND CERTIFICATIONS
Loading...

Loading secure study material viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | P a g e

CERTIFIED MEETING PROFESSIONAL

(CMP) EXAM QUESTIONS AND

ANSWERS LATEST UPDATE

Question 1: The hotel agreement letter specifies that the meeting professional's organisation will receive "one complimentary unit (bedroom) per 50 room nights actually occupied per night on a cumulative basis." For a 3-day meeting, 120 rooms were used on a Sunday, 180 on Monday, 200 on Tuesday, and 50 on

Wednesday. Therefore, the meeting professional is entitled to:

  • 5 room nights
  • 11 room nights
  • 12 room nights
  • 15 room nights

Correct Answer: 11 room nights

Question 2: Which of the following is LEAST necessary to include in a hotel

contract negotiated 1 year prior to the meeting?

  • Attrition policy
  • Cancellation clause
  • Banquet prices
  • Room block details

Correct Answer: Banquet prices

  • | P a g e

Question 3: Which of the following is LEAST effective for the meeting

professional in negotiating function or meeting room charges?

  • Total guest room revenue
  • Total food and beverage revenue
  • Pattern of meeting dates
  • Number of concurrent sessions

Correct Answer: Number of concurrent sessions

Question 4: When negotiating a contract for a meeting 2 years ahead, how many

months prior to the meeting should the meeting professional contact the hotel to establish billing arrangement?

  • 6
  • 12
  • 18
  • 24

Correct Answer: 12

Question 5: A meeting professional will be planning a 5,000-person annual

convention 18 months in advance. The planning timeline suggests the meeting

professional should:

  • Develop the convention budget
  • Order audiovisual equipment
  • Print final attendee badges
  • Finalize exact menu portions

Correct Answer: Develop the convention budget

Question 6: Which of the following is LEAST likely to be in a caterer's contract for an off-site food function?

  • | P a g e
  • Transportation
  • Menu items
  • Gratuities
  • Staffing levels

Correct Answer: Transportation

Question 7: A meeting professional is negotiating a contract with a hotel where

a large percentage of the attendees/delegates will be over the age of 65. The

ultimate responsibility for emergency care belongs to the:

  • Hotel management
  • Sponsor organisation
  • Local city government
  • Attendees themselves

Correct Answer: Sponsor organisation

Question 8: Recognising the possibility of injury, damage, or loss, and having

the means to prevent it or provide insurance is known as:

  • Contingency planning
  • Liability assessment
  • Risk management
  • Indemnification

Correct Answer: Risk management

Question 9: With regard to risk management, a meeting professional's greatest

responsibility is:

  • The welfare of attendees/delegates
  • Protecting the sponsor's reputation
  • | P a g e
  • Minimizing financial loss
  • Avoiding legal action against the planner

Correct Answer: The welfare of attendees/delegates

Question 10: A meeting professional is planning a meeting in Florida, USA in

September, which is during the hurricane season. What type of insurance should the meeting professional purchase to reduce the risk of lost revenue?

  • General liability insurance
  • Health insurance
  • Worker's compensation
  • Cancellation insurance

Correct Answer: Cancellation insurance

Question 11: What is a PRIMARY cause of death due to fire at a meeting?

  • Burns
  • Smoke inhalation
  • Trampling
  • Structural collapse

Correct Answer: Smoke inhalation

Question 12: Who should move large amounts of money through public areas?

  • Hotel staff
  • Registration volunteers
  • A specialized security firm
  • The meeting professional

Correct Answer: A specialized security firm

Download Study Material

Buy This Material

$35.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this material
  • Download anytime
  • No expiration

Study Material Information

Category: EXAMS AND CERTIFICATIONS
Description:

CERTIFIED MEETING PROFESSIONAL (CMP) EXAM QUESTIONS AND ANSWERS LATEST UPDATE Question 1: The hotel agreement letter specifies that the meeting professional's organisation will receive "one complim...

Get this material $35.00