ARRT MRI EXAM, FINAL EXAM, PRACTICE EXAM AND STUDY GUIDE 2026 600 QUESTIONS AND CORRECT DETAILED ANSWERSWITH RATIONALES

EXAMS AND CERTIFICATIONS
Loading...

Loading secure study material viewer...

Page 0 of 0

Document Text

  • | P a g e

ARRT MRI EXAM, FINAL EXAM,

PRACTICE EXAM AND STUDY GUIDE

OVER 600 QUESTIONS AND CORRECT

DETAILED ANSWERS WITH RATIONALES

(ANSWERS)

Question 1. If 300 mA has been selected for a particular exposure, what exposure time would be required to produce 6 mAs?

  • 5 ms
  • 10 ms
  • 15 ms
  • 20 ms

Correct Answer: D

Question 2. If a patient is cyanotic, what condition may they be suffering from and what area(s) of the body can the effects be seen?

  • insufficient oxygen in body tissues; lips and nailbeds
  • excessive oxygen in body tissues; lips and nailbeds
  • excessive bile; eyes and skin
  • hyperthermia; skin

Correct Answer: A

Question 3. If a radiographer is unable to achieve a short OID because of the structure of the body part or patient condition, which of the following adjustments can be made to minimize magnification distortion?

  • | P a g e
  • A smaller focal-spot size should be used
  • A longer SID should be used
  • A shorter SID should be used
  • A lower radio grid should be used

Correct Answer: B

Question 4. Why is it important to keep the phalanges parallel to the IR for a PA oblique projection of the hand?

  • Prevents foreshortening of phalanges and obscuring of interphalangeal
  • joints.

  • Prevents foreshortening of radiocarpal joint.
  • Opens up the carpometacarpal joints.
  • Demonstrates the sesamoid bones near the first interphalangeal joint.

Correct Answer: A

Question 5. If a response to radiation is expected no matter how small the dose, then that dose-response is ____.

  • nonthreshold
  • linear
  • threshold
  • nonlinear

Correct Answer: A

Question 6. If a technologist is exposed to 4 mGy/hr for 45 minutes during a fluoroscopy exam, what will be her total exposure?

  • 2 mGy
  • 1 mGy
  • | P a g e
  • 4 mGy
  • 3 mGy

Correct Answer: D

Question 7. If a technologist is receiving 2 mGy/hr standing 1 foot from the patient during fluoroscopy, what will the technologists rate of exposure when he/she steps back to a distance of 2 feet from the patient?

  • 0.7 mGy/hr
  • 1 mGy/hr
  • 0.5 mGy/hr
  • 8 mGy/hr

Correct Answer: C

Question 8. In DR and CR, the signal must be changed to digital form by a(n):

  • digital-to-analog converter
  • flux capacitor
  • analog-to-digital converter

D) DVD-ROM

Correct Answer: C

Question 9. In digital imaging, as pixel size or DEL size decreases:

  • brightness increases
  • brightness decreases
  • spatial resolution increases
  • spatial resolution decreases

Correct Answer: C

  • | P a g e

Question 10. In fluoroscopy, which of the following can be used to capture a radiographic image?

image intensifier

indirect-capture flat-panel detector

direct-capture flat-panel detector

CCD or CMOS

  • 1 and 2 only
  • 1 and 3 only
  • 1, 2, and 3 only
  • 1, 2, 3, and 4

Correct Answer: D

Question 11. Which of the following is the correct formula for total brightness gain?

  • minification gain times flux gain
  • minification gain divided by flux gain
  • flux gain divided by minification gain
  • minification gain squared x flux gain squared

Correct Answer: A

Question 12. Meiosis is the process of cell division for ____ cells.

  • muscle
  • somatic

Download Study Material

Buy This Material

$35.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this material
  • Download anytime
  • No expiration

Study Material Information

Category: EXAMS AND CERTIFICATIONS
Description:

ARRT MRI EXAM, FINAL EXAM, PRACTICE EXAM AND STUDY GUIDE 2026 600 QUESTIONS AND CORRECT DETAILED ANSWERSWITH RATIONALES

Get this material $35.00