• wonderlic tests
  • EXAM REVIEW
  • NCCCO Examination
  • Summary
  • Class notes
  • QUESTIONS & ANSWERS
  • NCLEX EXAM
  • Exam (elaborations)
  • Study guide
  • Latest nclex materials
  • HESI EXAMS
  • EXAMS AND CERTIFICATIONS
  • HESI ENTRANCE EXAM
  • ATI EXAM
  • Gizmos
  • PORTAGE LEARNING
  • Ihuman Case Study
  • LETRS
  • NURS EXAM
  • NSG Exam
  • Testbanks
  • Vsim
  • Latest WGU
  • AQA PAPERS AND MARK SCHEME
  • DMV
  • WGU EXAM
  • exam bundles
  • Study Material
  • Study Notes
  • Test Prep

FREE AVIATION AND STUDY GAMES ABOUT ENG. COOLING

QUESTIONS & ANSWERS

What's included in this material?

  • Up-to-date Content: This is the latest version of the study guides, questions, and answers.
  • Instant Access: Immediately available for download right after your purchase.
  • Multi-Device: High-quality PDF format, easily readable on your phone, tablet, or PC.
  • Verified Quality: Carefully curated content designed to help you prepare effectively.

Sample Content from this Document

PDF Download

FREE AVIATION AND STUDY GAMES ABOUT ENG. COOLING

SYS. EXAM QUESTIONS

Qs and Ans Expert- Explanation

This Exam contains:

-Guarantee passing score -32 Questions and Answers -format set of multiple-choice -Expert- Explanation Question 1: the greatest portion of heat gene by combustion in a typical aircraft reciprocating engine is

Answer:

carried out with the exhaust Question 2: which statement is true regarding the air passing through the combustion section of a jet engine?

Answer:

most is used to engine cooling

Question 3: a broken cooling fin on a cylinder head

Answer:

may be filed to smooth contours if damage and/or repair limits are not exceeded

Question 4: increased engine heat will cause volumetric efficiency to

Answer:

decrease

Question 5: aircraft reciprocating engine cylinder baffles and reflectors should be repaired as required to prevent loss of

Answer:

cooling

Question 6: prolonged idling of an engine will usually result in

Answer:

foreign material buildup on spark plugs

Question 7: generally, a small crack just started in a cylinder baffle

Answer:

may be stop drilled

Question 8: reciprocating engines used in helicopters are cooled by

Answer:

a fan mounted on the engine Question 9: the most common method and generally the best conduction of heat from the inside of a cylinder barrel to the cooling air is accomplished by

Answer:

machining fins directly on the outside of the barrel

Question 10: high cylinder head temperature are likely to result from

Answer:

a very lean mixture at high power settings.Question 11: what is the position of the cowl flaps during engine starting to warmup operations under normal conditions?

Answer:

full open at all times Question 12: the undersides of pistons are frequently finned. the principal reason is to

Answer:

provide for greater heat transfer to engine oil

Question 13: a bent cooling fin on an aluminum cylinder head should be

Answer:

left alone if no crack has formed

Question 14: cracks in cooling fins that do not extend into the cylinder head

Answer:

may be repaired by removing the affected area and contour filling within limits Question 15: the component(s) in a turbine engine that operate(s) at the highest temperature is/are the

Answer:

first stage turbine nozzle inlet guide vanes Question 16: (1) some aircraft exhaust systems include an augmenter system to draw additional air over the engine for cooling.(2) augmenter systems are used to create a low pressure area at the lower rear of the aircraft engine cowling regarding the above

Answer:

Both are true Question 17: which of the following should a mechanic consult to determine the maximum amount of cylinder colling fin that could be removed when cracks are found?

Answer:

engine manufacturer's service pr pverhaul manual Question 18: the primary purpose of baffles and deflectors installed around cylinders of air-cooled aircraft engines is to

Answer:

force cooling air into close contact with all parts of the cylinders Question 19: cylinder head temperature are measured by means of an indicator and a

Answer:

thermocouple sensing device

Question 20: which of the following results in a decrease in volumetric efficiency?

Answer:

part-throttle operation Question 21: during an operational check of an electrically powered aircraft engine cowl flap system, the motor fails to operate. which of the following is the first to be checked?

Answer:

flap actuator motor circuit breaker Question 22: how do cowl flaps aid in cooling horizontally opposed aircraft engines?

Answer:

controls the amount of air flowing around the cylinders Question 23: which of the following assists in removing heat from the metal walls and fins of an air-cooled cylinder assembly?

Answer:

a baffle and cowl arrangment Question 24: What part of an air-cooled assembly has the greatest fin area per square inch?

Answer:

exhaust valve port

Question 25: where are cooling fins usually located on air-cooled engines?

Answer:

cylinder head, cylinder barrel, and inside the piston

Question 26: what is the function of a blast tube as found on aircraft engines?

Answer:

a device to cool an engine accessory Question 27: what is the purpose of an augmenter used in some reciprocating engine exhaust systems?

Answer:

to aid in cooling the engine

Download Study Material

Buy This Study Material

$35.00
Buy Now

Study Material Information

Category: QUESTIONS & ANSWERS
Description:

FREE AVIATION AND STUDY GAMES ABOUT ENG. COOLING

UNLOCK ACCESS $35.00