• wonderlic tests
  • EXAM REVIEW
  • NCCCO Examination
  • Summary
  • Class notes
  • QUESTIONS & ANSWERS
  • NCLEX EXAM
  • Exam (elaborations)
  • Study guide
  • Latest nclex materials
  • HESI EXAMS
  • EXAMS AND CERTIFICATIONS
  • HESI ENTRANCE EXAM
  • ATI EXAM
  • Gizmos
  • PORTAGE LEARNING
  • Ihuman Case Study
  • LETRS
  • NURS EXAM
  • NSG Exam
  • Testbanks
  • Vsim
  • Latest WGU
  • AQA PAPERS AND MARK SCHEME
  • DMV
  • WGU EXAM
  • exam bundles
  • Study Material
  • Study Notes
  • Test Prep

FREE BIOLOGY AND STUDY GAMES ABOUT CH 3 EXAM

QUESTIONS & ANSWERS

What's included in this material?

  • Up-to-date Content: This is the latest version of the study guides, questions, and answers.
  • Instant Access: Immediately available for download right after your purchase.
  • Multi-Device: High-quality PDF format, easily readable on your phone, tablet, or PC.
  • Verified Quality: Carefully curated content designed to help you prepare effectively.

Sample Content from this Document

PDF Download

FREE BIOLOGY AND STUDY GAMES ABOUT CH 3 EXAM

QUESTIONS

Qs and Ans Expert- Explanation

This Exam contains:

-Guarantee passing score -75 Questions and Answers -format set of multiple-choice -Expert- Explanation

Question 1: Glycocalyces

Answer:

Function in the formation of biofilms Adhere cells to one another and inanimate objects

Question 2: Pili

Answer:

Special type of fimbriae Also known as conjugation pili Longer than fimbriae but shorter than flagella Bacteria typically have only one or two per cell.Transfer DNA from one cell to another (conjugation)

Question 3: Ribosomes

Answer:

Sites of protein synthesis/production Composed of polypeptides and ribosomal RNA (rRNA) 70S

Question 4: Gram-Positive Bacterial Cell Walls

Answer:

Relatively thick layer of peptidoglycan Contain unique chemicals called teichoic acids/lipoteichoic acids Appear purple following Gram staining procedure Mycobacterium = Up to 60% mycolic acid in acid-fast bacteria helps cells survive desiccation

Question 5: Cilia

Answer:

Shorter and more numerous than flagella Coordinated beating propels cells through their environment.Also used to move substances past the surface of the cell

Question 6: Characteristics of Life

Answer:

Grwth Reproduction Responsiveness Metabolism

Question 7: Endospores

Answer:

Unique structures produced by some bacteria Defensive strategy against unfavorable conditions Vegetative cells transform into endospores when multiple nutrients are limited or environmental conditions change Resistant to extreme conditions

Question 8: Osmosi

Answer:

diffusion of water across a semipermeable membrane

Question 9: Glycocalyces

Answer:

Not as organized as prokaryotic capsules Help anchor animal cells to each other Strengthen cell surface Provide protection against dehydration Function in cell-to-cell recognition and communication

Question 10: Nucleus

Answer:

'Control center of cell' Often largest organelle in cell Contains most of the cell's DNA RNA synthesized in nucleoli present in nucleoplasm.Surrounded by nuclear envelope Contains nuclear pores (import and export)

Question 11: Group translocation

Answer:

a substance is chemically modified during transport Question 12: Which of the following is NOT associated with prokaryotic organisms?

  • nucleotid
  • glycocalyx
  • cilia
  • circular dna

Answer:

cilia

Question 13: Bacterial Cell Walls

Answer:

Provide structure/shape/protect cell frm osmotic forces Assist cells in attaching to other cells/resistin antimicrobial drugs Target cell wall of bacteria with antibiotics (animal cells do not have cell walls) Give bacterial cells characteristic shapes

Question 14: Facilitated diffusion

Answer:

certain cytoplasmic membrane proteins act as channel or carriers to allow certain molecules to enter or exit the cell.

Question 15: Eukaryotic Cell Walls and Cytoplasmic Membranes

Answer:

Animal and most protozoa do not have cell walls Fungi, algae, plants, and some protozoa have cell walls.

Question 16: Mitochondria

Answer:

its internal membranes are sites for ATP production Question 17: A Gram-negative cell is moving uric acid across the cytoplasmic membrane against its chemical gradient. Which of the following statements is TRUE?

Answer:

the acid moves by an active proces such as active transport

Question 18: Cytoskeleton

Answer:

allows contraction of the cell

Question 19: Smooth endoplasmic reticulum (SER)

Answer:

Lipid synthesis

Question 20: Archaeal cytoplasm similar to bacterial cytoplasm

Answer:

70S ribosomes Fibrous cytoskeleton Circular DNA

Question 21: Flagella

Answer:

  • long whip
  • made of tubulin in eukaryotes
  • made of flagellin in bacteria

Download Study Material

Buy This Study Material

$35.00
Buy Now

Study Material Information

Category: QUESTIONS & ANSWERS
Description:

FREE BIOLOGY AND STUDY GAMES ABOUT CH 3 EXAM

UNLOCK ACCESS $35.00