MULTIPLE CHOICE
1. Which surface of the body is visualized by the clinician when performing an extraoralÂÂ
examination of the patient’s eyes?
a. Anterior
b. Posterior
c. Superior
d. Lateral
ANS: A
Feedback
A The patient’s eyes are visualized on the anterior surface of the patient’s body.
B The patient’s eyes would NOT be easily visualized on the posterior of theÂÂ
patient’s body.
C The patient’s eyes would NOT be easily visualized on the superior surface of the
patient’s body.
D The patient’s eyes would NOT be easily visualized on the lateral surface of theÂÂ
patient’s body.
DIF: Comprehension REF: p. 3 OBJ: 2
TOP: CDA: General Chairside, I. B. Preliminary Physical Examination
MSC: NBDHE, Scientific Basis for Dental Hygiene Practice, 1.1.1 Head and Neck Anatomy
2. Which of the following is CORRECT concerning the sagittal plane of the body?
a. Parallel to the median plane
b. Parallel to the frontal plane
c. Parallel to the horizontal plane
d. Parallel to the coronal plane
ANS: A
Feedback
A A sagittal plane is parallel to the median plane.
B A sagittal plane is NOT parallel to the frontal plane but perpendicular.
C A horizontal plane is perpendicular to the median plane. A sagittal plane isÂÂ
parallel to the median plane. Thus a horizontal plane is perpendicular to aÂÂ
sagittal plane.
D A sagittal plane is NOT parallel to the coronal plane but perpendicular.
DIF: Recall REF: p. 3 OBJ: 1
TOP: CDA: General Chairside, I. A. Demonstrate understanding of basic oral and dental anatomy,ÂÂ
physiology, and development
MSC: NBDHE, Scientific Basis for Dental Hygiene Practice, 1.1 Anatomy
3. When a patient is in anatomic position, what is the surface of the palms of the handÂÂ
considered?
a. Anterior
b. Lateral
c. Medial
d. Posterior
ANS: A
Feedback
A The palms of the hands in anatomic position are facing toward the front and areÂÂ
anterior (or ventral).
B The palms of the hands in anatomic position are NOT facing lateral or awayÂÂ
from the median plane but are facing toward the front and are anterior (orÂÂ
ventral).
C The palms of the hands in anatomic position are NOT facing medial or towardÂÂ
the median plane but are facing toward the front and are anterior (or ventral).
D The palms of the hands in anatomic position are NOT facing toward theÂÂ
posterior or back of the body but are facing toward the front and are anterior (orÂÂ
ventral).
DIF: Recall REF: p. 3 OBJ: 2
TOP: CDA: General Chairside, I. B. Preliminary Physical Examination
MSC: NBDHE, Provision of Clinical Dental Hygiene Services, 1.0 Assessing Patient Characteristics
4. What is the anatomic relationship of the right arm to the left leg?
a. Sagittal
b. Contralateral
c. Ipsilateral
d. Midsagittal
ANS: B
Feedback
A The two legs are contralateral to each other. Sagittal describes a plane of division
of the body created by an imaginary plane parallel to the median plane.
B Contralateral structures are located on the opposite side of the body, which is the
anatomic relationship of the right arm to the left leg.
C Ipsilateral refers to structures on the same side of the body; in contrast, the twoÂÂ
legs are contralateral to each other and thus are located on the opposite side ofÂÂ
the body.
D The two legs are contralateral to each other. Midsagittal describes a plane thatÂÂ
divides the body into right and left halves.
DIF: Comprehension REF: p. 3 OBJ: 2
TOP: CDA: General Chairside, I. A. Demonstrate understanding of basic oral and dental anatomy,ÂÂ
physiology, and development
MSC: NBDHE, Scientific Basis for Dental Hygiene Practice, 1.1 Anatomy
5. What is the anatomic relationship of the muscles to the skin?
a. Anterior
b. External
c. Deep
d. Superficial
ANS: C
Feedback
A Muscles are deep to the skin.
B Muscles are deep to the skin.
C Muscles are located inward, away from the body surface, deep to the skin.
D Muscles are deep to the skin.
DIF: Comprehension REF: p. 3 OBJ: 2
TOP: CDA: General Chairside, I. A. Demonstrate understanding of basic oral and dental anatomy,ÂÂ
physiology, and development
MSC: NBDHE, Scientific Basis for Dental Hygiene Practice, 1.1 Anatomy
6. What is the anatomic relationship of the shoulders to the hips?
a. Deep
b. Medial
c. Inferior
d. Superior
ANS: D
Feedback
A The shoulders are superior to the hips.
B The shoulders are superior to the hips.
C The shoulders are superior to the hips.
D The shoulders are superior to or closer to the head than the hips.
DIF: Comprehension REF: p. 3 OBJ: 2
TOP: CDA: General Chairside, I. A. Demonstrate understanding of basic oral and dental anatomy,ÂÂ
physiology, and development
MSC: NBDHE, Scientific Basis for Dental Hygiene Practice, 1.1 Anatomy
7. Which of the following is meant by the term “ventral�
a. Back of an area of the body
b. Front of an area of the body
c. Inner side of an area of the body
d. Outer side of an area of the body
ANS: B
Feedback
A The back of an area of the body is referred to as the posterior surface.
B The front of an area of the body is referred to as the ventral surface.
C The inner side of an area of the body, away from the body surface, is referred toÂÂ
as deep.
D The outside of an area of the body, toward the surface, is referred to asÂÂ
superficial.
DIF: Recall REF: p. 3 OBJ: 1
TOP: CDA: General Chairside, I. A. Demonstrate understanding of basic oral and dental anatomy,ÂÂ
physiology, and development
MSC: NBDHE, Scientific Basis for Dental Hygiene Practice, 1.1 Anatomy
8. Which of the following describes a patient’s eyes when they are in anatomic position?
a. Closed tightly
b. Looking toward the lateral
c. Looking toward the medial
d. Looking straight forward
ANS: D
Feedback
A The patient’s eyes in anatomic position are open and look forward.
B The patient’s eyes in anatomic position are open and look forward.
C The patient’s eyes in anatomic position are open and look forward.
D The patient’s eyes in anatomic position are open and look forward.
DIF: Recall REF: p. 2 OBJ: 2
TOP: CDA: General Chairside, I. B. Preliminary Physical Examination
MSC: NBDHE, Scientific Basis for Dental Hygiene Practice, 1.1.1 Head and Neck Anatomy
9. What is the anatomic relationship of the maxillary arch to the mandibular arch?
a. Deep
b. Inferior
c. Superior
d. Superficial
ANS: C
Feedback
A The maxillary arch is superior to the mandibular arch. Deep refers to structuresÂÂ
that are located away from the body surface.
B The maxillary arch is superior to the mandibular arch. Inferior refers to surfacesÂÂ
closer to the feet or that face toward the feet.
C The maxillary arch is superior to the mandibular arch.
D The maxillary arch is superior to the mandibular arch. Superficial refers toÂÂ
structures located toward the surface of the body.
DIF: Comprehension REF: p. 3 OBJ: 2
TOP: CDA: General Chairside, I. A. Demonstrate understanding of basic oral and dental anatomy,ÂÂ
physiology, and development
MSC: NBDHE, Scientific Basis for Dental Hygiene Practice, 1.1.1 Head and Neck Anatomy
10. What is the anatomic relationship of the teeth located in the front of the mouth to the teethÂÂ
located in the back of the mouth?
a. Anterior
b. Medial
c. Posterior
d. Superficial
ANS: C
Feedback
A Teeth located in the back of the mouth are considered posterior. Teeth located inÂÂ
the front of the mouth are considered anterior.
B Medial refers to structures located closer to the median plane.
C Teeth located in the back of the mouth are considered posterior to teeth locatedÂÂ
in the front of the mouth, which are considered anterior.
D Superficial refers to structures located closer to the surface of the body.
DIF: Comprehension REF: p. 3 OBJ: 2
TOP: CDA: General Chairside, I. A. Demonstrate understanding of basic oral and dental anatomy,ÂÂ
physiology, and development
MSC: NBDHE, Scientific Basis for Dental Hygiene Practice, 1.1.2 Dental Anatomy
11. The inner side of the wall of a hollow structure is referred to as internal. In contrast, the outerÂÂ
side of the wall of a hollow structure is external.
a. Both statements are true.
b. Both statements are false.
c. The first statement is true; the second is false.
d. The first statement is false; the second is true.
ANS: A
Feedback
A Both statements are true. The inner side of the wall of a hollow structure isÂÂ
referred to as internal. The outer side of the wall of a hollow structure is external.
B Both statements are true. The inner side of the wall of a hollow structure isÂÂ
referred to as internal. The outer side of the wall of a hollow structure is external.
C Both statements are true. The inner side of the wall of a hollow structure isÂÂ
referred to as internal. The outer side of the wall of a hollow structure is external.
D Both statements are true. The inner side of the wall of a hollow structure isÂÂ
referred to as internal. The outer side of the wall of a hollow structure is external.
DIF: Recall REF: p. 3 OBJ: 1
TOP: CDA: General Chairside, I. A. Demonstrate understanding of basic oral and dental anatomy,ÂÂ
physiology, and development
MSC: NBDHE, Scientific Basis for Dental Hygiene Practice, 1.1 Anatomy
12. What is another term for a transverse section?
a. Vertical section
b. Horizontal section
c. Anterior section
d. Posterior section
ANS: B
Feedback
A The transverse section or horizontal section is a division through a horizontalÂÂ
plane.
B The transverse section or horizontal section is a division through a horizontalÂÂ
plane.
C The transverse section or horizontal section is a division through a horizontalÂÂ
plane.
D The transverse section or horizontal section is a division through a horizontalÂÂ
plane.
DIF: Recall REF: p. 3 OBJ: 1
TOP: CDA: General Chairside, I. A. Demonstrate understanding of basic oral and dental anatomy,ÂÂ
physiology, and development
MSC: NBDHE, Scientific Basis for Dental Hygiene Practice, 1.1 Anatomy
13. An area closer to the median plane is considered to be distal, and an area farther from theÂÂ
median plane is considered proximal.
a. Both statements are true.
b. Both statements are false.
c. The first statement is true; the second is false.
d. The first statement is false; the second is true.
ANS: B
Feedback
A Both statements are false. An area closer to the median plane is considered to beÂÂ
proximal, and an area farther from the median plane is considered distal.
B Both statements are false. An area closer to the median plane is considered to beÂÂ
proximal, and an area farther from the median plane is considered distal.
C Both statements are false. An area closer to the median plane is considered to beÂÂ
proximal, and an area farther from the median plane is considered distal.
D Both statements are false. An area closer to the median plane is considered to beÂÂ
proximal, and an area farther from the median plane is considered distal.
DIF: Recall REF: p. 3 OBJ: 1
TOP: CDA: General Chairside, I. A. Demonstrate understanding of basic oral and dental anatomy,ÂÂ
physiology, and development
MSC: NBDHE, Scientific Basis for Dental Hygiene Practice, 1.1 Anatomy
14. Structures on the same side of the body are considered ipsilateral. Structures on the oppositeÂÂ
side of the body are considered contralateral.
a. Both statements are true.
b. Both statements are false.
c. The first statement is true; the second is false.
d. The first statement is false; the second is true.
ANS: A
Feedback
A Both statements are true. Structures on the same side of the body are consideredÂÂ
ipsilateral. Structures on the opposite side of the body are consideredÂÂ
contralateral.
B Both statements are true. Structures on the same side of the body are consideredÂÂ
ipsilateral. Structures on the opposite side of the body are consideredÂÂ
contralateral.
C Both statements are true. Structures on the same side of the body are consideredÂÂ
ipsilateral. Structures on the opposite side of the body are consideredÂÂ
contralateral.
D Both statements are true. Structures on the same side of the body are consideredÂÂ
ipsilateral. Structures on the opposite side of the body are consideredÂÂ
contralateral.
DIF: Recall REF: p. 3 OBJ: 1
TOP: CDA: General Chairside, I. A. Demonstrate understanding of basic oral and dental anatomy,ÂÂ
physiology, and development
MSC: NBDHE, Scientific Basis for Dental Hygiene Practice, 1.1 Anatomy
15. The number of bones and muscles in the head and neck is NOT usually constant, and specificÂÂ
details of these structures can vary from patient to patient.
a. Both statements are true.
b. Both statements are false.
c. The first statement is true; the second is false.
d. The first statement is false; the second is true.
ANS: D
Feedback
A The first statement is false; the second is true. The number of bones and musclesÂÂ
in the head and neck is usually constant, but specific details of these structuresÂÂ
can vary from patient to patient.
B The first statement is false; the second is true. The number of bones and musclesÂÂ
in the head and neck is usually constant, but specific details of these structuresÂÂ
can vary from patient to patient.
C The first statement is false; the second is true. The number of bones and musclesÂÂ
in the head and neck is usually constant, but specific details of these structuresÂÂ
can vary from patient to patient.
D The first statement is false; the second is true. The number of bones and musclesÂÂ
in the head and neck is usually constant, but specific details of these structuresÂÂ
can vary from patient to patient.
DIF: Comprehension REF: p. 3 OBJ: 3
TOP: CDA: General Chairside, I. B. Preliminary Physical Examination
MSC: NBDHE, Provision of Clinical Dental Hygiene Services, 1.0 Assessing Patient Characteristics
16. The median plane is created by an imaginary line dividing the body into equal right and leftÂÂ
halves. On the surface of the body, these halves are NEVER symmetric in structure.
a. Both statements are true.
b. Both statements are false.
c. The first statement is true; the second is false.
d. The first statement is false; the second is true.
ANS: C
Feedback
A The first statement is true; the second is false. The median plane or midsagittalÂÂ
plane is created by an imaginary line dividing the body into equal right and leftÂÂ
halves. On the surface of the body, these halves are generally symmetric inÂÂ
structure, yet the same symmetry does NOT apply to all internal structures.
B The first statement is true; the second is false. The median plane or midsagittalÂÂ
plane is created by an imaginary line dividing the body into equal right and leftÂÂ
halves. On the surface of the body, these halves are generally symmetric inÂÂ
structure, yet the same symmetry does NOT apply to all internal structures.
C The first statement is true; the second is false. The median plane or midsagittalÂÂ
plane is created by an imaginary line dividing the body into equal right and leftÂÂ
halves. On the surface of the body, these halves are generally symmetric inÂÂ
structure, yet the same symmetry does NOT apply to all internal structures.
D The first statement is true; the second is false. The median plane or midsagittalÂÂ
plane is created by an imaginary line dividing the body into equal right and leftÂÂ
halves. On the surface of the body, these halves are generally symmetric inÂÂ
structure, yet the same symmetry does NOT apply to all internal structures.