Chapter 1 Managerial Accounting and the Business EnvironmentÂÂ
Garrison, Managerial Accounting, 12th Edition 3ÂÂ
True/False Questions
 1. Although financial and managerial accounting differ in many ways, they are similar inÂÂ
that both rely on the same underlying financial data.ÂÂ
Answer: True Level: Medium LO: 1ÂÂ
 2. Managerial accounting is a branch of financial accounting and serves essentially theÂÂ
same purposes as financial accounting.ÂÂ
Answer: False Level: Medium LO: 1ÂÂ
 3. Managerial accounting places greater emphasis on the future than financialÂÂ
accounting, which is primarily concerned with the past.ÂÂ
Answer: True Level: Easy LO: 1ÂÂ
 4. Managerial accounting is not needed in a non-profit or governmental organization.ÂÂ
Answer: False Level: Easy LO: 1ÂÂ
 5. When carrying out their planning activities, managers select a course of action andÂÂ
specify how the action will be implemented.ÂÂ
Answer: True Level: Easy LO: 2ÂÂ
 6. When carrying out their planning activities, managers obtain feedback to ensure thatÂÂ
the plan is ly carried out and is appropriately modified as circumstances change.ÂÂ
Answer: False Level: Medium LO: 2ÂÂ
 7. The controller occupies a line position in an organization.ÂÂ
Answer: False Level: Easy LO: 2ÂÂ
 8. Decentralization means the delegation of decision-making authority throughout anÂÂ
organization by allowing managers at various operating levels to make key decisionsÂÂ
relating to their own area of responsibility.ÂÂ
Answer: True Level: Easy LO: 2ÂÂ
Chapter 1 Managerial Accounting and the Business EnvironmentÂÂ
4 Garrison, Managerial Accounting, 12th EditionÂÂ
 9. A firm's organization chart will normally show both the formal and informal lines ofÂÂ
reporting and communication.ÂÂ
Answer: False Level: Easy LO: 2ÂÂ
 10. The Chief Financial Officer of an organization is responsible for ensuring that lineÂÂ
operations run smoothly.ÂÂ
Answer: False Level: Medium LO: 2ÂÂ
 11. Traditionally, companies have maintained large amounts of raw materials, work inÂÂ
process, and finished goods inventories to act as buffers so that operations can proceedÂÂ
smoothly even if there are unanticipated disruptions.ÂÂ
Answer: True Level: Medium LO: 3ÂÂ
 12. Process Reengineering is generally considered to be a more radical approach toÂÂ
improvement than Total Quality Management.ÂÂ
Answer: True Level: Easy LO: 3ÂÂ
 13. Process Reengineering emphasizes a team approach involving front-line workers,ÂÂ
whereas Total Quality Management is usually implemented using outside specialistsÂÂ
and is imposed from above.ÂÂ
Answer: False Level: Medium LO: 3ÂÂ
 14. If ethical standards were not generally followed, one of the results would probably beÂÂ
fewer goods and services available in the marketplace.ÂÂ
Answer: True Level: Medium LO: 4ÂÂ
 15. The Standards of Ethical Conduct for Management Accountants promulgated by theÂÂ
Institute of Management Accountants specifically state that management accountants'ÂÂ
sole ethical responsibility is to not break any laws.ÂÂ
Answer: False Level: Easy LO: 4ÂÂ
Chapter 1 Managerial Accounting and the Business EnvironmentÂÂ
Garrison, Managerial Accounting, 12th Edition 5ÂÂ
Multiple Choice Questions
 16. Management accounting focuses primarily on providing data for:ÂÂ
 A) internal uses by managers.ÂÂ
 B) external uses by stockholders and creditors.ÂÂ
 C) external uses by the Internal Revenue Service.ÂÂ
 D) external uses by the Securities and Exchange Commission.ÂÂ
Answer: A Level: Easy LO: 1ÂÂ
 17. Managerial accounting:ÂÂ
 A) is more future oriented than financial accounting.ÂÂ
 B) tends to summarize information more than financial accountingÂÂ
 C) is primarily concerned with providing information to external users.ÂÂ
 D) is more concerned with precision than timeliness.ÂÂ
Answer: A Level: Easy LO: 1ÂÂ
 18. Compared to financial accounting, managerial accounting places more emphasis on:ÂÂ
 A) the flexibility of information.ÂÂ
 B) the precision of information.ÂÂ
 C) the timeliness of information.ÂÂ
 D) both A and C above.ÂÂ
Answer: D Level: Easy LO: 1ÂÂ
 19. The function of management that compares planned results to results is knownÂÂ
as:ÂÂ
 A) planning.ÂÂ
 B) directing and motivating.ÂÂ
 C) controlling.ÂÂ
 D) decision making.ÂÂ
Answer: C Level: Easy LO: 2ÂÂ
 20. Which of the functions of management involves overseeing day-to-day activities?ÂÂ
 A) PlanningÂÂ
 B) Directing and motivatingÂÂ
 C) ControllingÂÂ
 D) Decision makingÂÂ
Answer: B Level: Easy LO: 2ÂÂ
Chapter 1 Managerial Accounting and the Business EnvironmentÂÂ
6 Garrison, Managerial Accounting, 12th EditionÂÂ
 21. Which of the following is not one of the three basic activities of a manager?ÂÂ
 A) PlanningÂÂ
 B) ControllingÂÂ
 C) Directing and motivatingÂÂ
 D) Compiling management accounting reportsÂÂ
Answer: D Level: Easy LO: 2ÂÂ
 22. The delegation of decision making to lower levels in an organization is known as:ÂÂ
 A) the planning and control cycle.ÂÂ
 B) controlling.ÂÂ
 C) decentralization.ÂÂ
 D) none of these.ÂÂ
Answer: C Level: Easy LO: 2ÂÂ
 23. Which of the following statements are false concerning line and staff functions?ÂÂ
ÂÂ
I. Persons occupying staff functions have authority over persons occupying lineÂÂ
functions.ÂÂ
II. Both line and staff functions are depicted on the organization chart.ÂÂ
III. Line functions are directly related to the basic objectives of an organization.ÂÂ
 A) Only IÂÂ
 B) Only IIÂÂ
 C) Only I and IIÂÂ
 D) I, II, and IIIÂÂ
Answer: A Level: Medium LO: 2ÂÂ
 24. Which of following would normally be found on a manufacturing company'sÂÂ
organization chart?ÂÂ
 A) the layout of the factory assembly linesÂÂ
 B) a list of the materials needed to produce each of the company's productsÂÂ
 C) the informal lines of reporting and communicationÂÂ
 D) none of the aboveÂÂ
Answer: D Level: Easy LO: 2ÂÂ
Chapter 1 Managerial Accounting and the Business EnvironmentÂÂ
Garrison, Managerial Accounting, 12th Edition 7ÂÂ
 25. For a hospital, what type of position (line or staff) is each of the following?ÂÂ
ÂÂ
 Emergency Room Manager Human Resources (Personnel) ManagerÂÂ
A) Staff StaffÂÂ
B) Staff LineÂÂ
C) Line StaffÂÂ
D) Line LineÂÂ
Answer: C Level: Easy LO: 2ÂÂ
 26. A detailed financial plan for the future is known as a:ÂÂ
 A) budget.ÂÂ
 B) performance report.ÂÂ
 C) organization chart.ÂÂ
 D) segment.ÂÂ
Answer: A Level: Easy LO: 2ÂÂ
 27. A performance report is:ÂÂ
 A) a detailed report comparing budgeted data to data for a specific time period.ÂÂ
 B) a formal statement of plans for the upcoming period.ÂÂ
 C) required to be filed monthly by the Securities and Exchange Commission.ÂÂ
 D) not used in decentralized organizations.ÂÂ
Answer: A Level: Easy LO: 2ÂÂ
 28. A clustering of two or more machines at a single workstation is referred to as:ÂÂ
 A) a manufacturing cell.ÂÂ
 B) an activity center.ÂÂ
 C) a functional layout.ÂÂ
 D) a setup.ÂÂ
Answer: A Level: Medium LO: 3ÂÂ
 29. A focused factory is:ÂÂ
 A) a factory that makes only a single product.ÂÂ
 B) a factory that performs a single step in the production process and subcontracts theÂÂ
other steps.ÂÂ
 C) a plant layout in which all machines needed to make a particular product areÂÂ
brought together in one location.ÂÂ
 D) required to bid for defense contracts.ÂÂ
Answer: C Level: Easy LO: 3ÂÂ
Chapter 1 Managerial Accounting and the Business EnvironmentÂÂ
8 Garrison, Managerial Accounting, 12th EditionÂÂ
 30. Large work in process inventories:ÂÂ
 A) are essential for efficient operations.ÂÂ
 B) reduce defect rates.ÂÂ
 C) increase throughput time.ÂÂ
 D) are a key part of Just-In-Time systems.ÂÂ
Answer: C Level: Medium LO: 3ÂÂ
 31. Ideally, how many units should be produced in a just-in-time manufacturing system?ÂÂ
 A) budgeted customer demand for the current week.ÂÂ
 B) budgeted customer demand for the following week.ÂÂ
 C) customer demand for the current week.ÂÂ
 D) maximum production capacity for the current week.ÂÂ
Answer: C Level: Medium LO: 3ÂÂ
 32. After careful planning, Jammu Manufacturing Corporation has decided to switch to aÂÂ
just-in-time inventory system. At the beginning of this switch, Jammu has 30 units ofÂÂ
product in inventory. Jammu has 2,000 labor hours available in the first month of thisÂÂ
switch. These hours could produce 500 units of product. Customer demand for thisÂÂ
first month is 400 units. If just-in-time principles are correctly followed, how manyÂÂ
units should Jammu plan to produce in the first month of the switch?ÂÂ
 A) 370ÂÂ
 B) 400ÂÂ
 C) 430ÂÂ
 D) 470ÂÂ
Answer: A Level: Medium LO: 3ÂÂ
 33. Process Reengineering includes all of the following steps except:ÂÂ
 A) constructing a diagram flowcharting the current process.ÂÂ
 B) redesigning the process.ÂÂ
 C) elimination of non-value-added activities.ÂÂ
 D) elimination of all constraints.ÂÂ
Answer: D Level: Hard LO: 3ÂÂ
Chapter 1 Managerial Accounting and the Business EnvironmentÂÂ
Garrison, Managerial Accounting, 12th Edition 9ÂÂ
 34. According to the Theory of Constraints, improvement efforts should usually beÂÂ
focused on:ÂÂ
 A) work centers that are not constraints.ÂÂ
 B) the work center that is the constraint.ÂÂ
 C) the work center with the highest total cost.ÂÂ
 D) the work center with the most obsolete equipment.ÂÂ
Answer: B Level: Medium LO: 3ÂÂ
 35. Which of the following is true regarding the theory of constraints?ÂÂ
 A) The theory of constraints does not apply to companies with multiple productsÂÂ
because of capacity measurement difficulties.ÂÂ
 B) In any profit-seeking company, there must be at least one constraint.ÂÂ
 C) Constraints or bottlenecks stop organizations from selling an infinite number ofÂÂ
units or services.ÂÂ
 D) both B and C above.ÂÂ
Answer: D Level: Medium LO: 3ÂÂ
 36. Pizza World makes forty-three kinds of pizza for takeout and delivery. Which of theÂÂ
following could be the constraint at Pizza World?ÂÂ
 A) the person who makes the pizza crust.ÂÂ
 B) the person who puts toppings on the pizzas.ÂÂ
 C) the pizza oven.ÂÂ
 D) any of the above could be the constraint.ÂÂ
Answer: D Level: Medium LO: 3ÂÂ
 37. The Standards of Ethical Conduct for Management Accountants developed by theÂÂ
Institute of Management Accountants contain a policy regarding confidentiality thatÂÂ
requires management accountants to refrain from disclosing confidential informationÂÂ
acquired in the course of their work:ÂÂ
 A) except when authorized by management.ÂÂ
 B) in all situations.ÂÂ
 C) except when authorized by management, unless legally obligated to do so.ÂÂ
 D) in all cases not prohibited by law.ÂÂ
Answer: C Level: Hard LO: 4ÂÂ
Chapter 1 Managerial Accounting and the Business EnvironmentÂÂ
10 Garrison, Managerial Accounting, 12th EditionÂÂ
 38. Wide-spread adherence to ethical standards in an advanced market economy tends toÂÂ
result in all of the following except:ÂÂ
 A) higher prices.ÂÂ
 B) higher quality goods and services.ÂÂ
 C) greater variety of goods and services available for sale.ÂÂ
 D) safer products.ÂÂ
Answer: A Level: Medium LO: 4ÂÂ
 39. The Institute of Management Accountants (IMA) has developed ethical standards forÂÂ
management accountants. What four categories has the IMA classified these standardsÂÂ
into?ÂÂ
 A) Reliability, Objectivity, Commitment, and CompetenceÂÂ
 B) Objectivity, Integrity, Commitment, and ConfidentialityÂÂ
 C) Observation, Integrity, Closure, and CompetenceÂÂ
 D) Competence, Objectivity, Integrity, and ConfidentialityÂÂ
 E) Reliability, Understandability, Flexibility, and IntegrityÂÂ
Answer: D Level: Medium LO: 4ÂÂ
 40. Samantha Galloway is a managerial accountant in the accounting department ofÂÂ
Mustang Industries, Inc. Samantha has just discovered evidence that some of theÂÂ
corporation's marketing managers have been wrongfully inflating their expense reportsÂÂ
in order to obtain higher reimbursements from the firm. According to the Institute ofÂÂ
Management Accountants' Standards of Ethical Conduct, what should Samantha doÂÂ
upon discovering this evidence?ÂÂ
 A) notify the controller.ÂÂ
 B) notify the marketing managers involved.ÂÂ
 C) notify the president of the corporation.ÂÂ
 D) ignore the evidence because she is not part of the Marketing Department.ÂÂ
Answer: A Level: Hard LO: 4ÂÂ