• wonderlic tests
  • EXAM REVIEW
  • NCCCO Examination
  • Summary
  • Class notes
  • QUESTIONS & ANSWERS
  • NCLEX EXAM
  • Exam (elaborations)
  • Study guide
  • Latest nclex materials
  • HESI EXAMS
  • EXAMS AND CERTIFICATIONS
  • HESI ENTRANCE EXAM
  • ATI EXAM
  • Gizmos
  • PORTAGE LEARNING
  • Ihuman Case Study
  • LETRS
  • NURS EXAM
  • NSG Exam
  • Testbanks
  • Vsim
  • Latest WGU
  • AQA PAPERS AND MARK SCHEME
  • DMV
  • WGU EXAM
  • exam bundles
  • Study Material
  • Study Notes
  • Test Prep

Beechy, Trivedi, MacAulay Advanced Financial Accounting, Seventh Edition

Testbanks Dec 31, 2025 ★★★★☆ (4.0/5)
  • This is the latest version of the study guides, questions, and answers.
  • Immediately available for download right after your purchase.
  • Carefully curated content designed to help you prepare effectively.

Document Text

Beechy, Trivedi, MacAulay Advanced Financial Accounting, Seventh Edition

Chapter 2 Intercorporate Equity Investments: An Introduction

Copyright © 2014 Pearson Canada Inc.2-1

1) Passive investments can be classified as fair value through profit or loss (FVTPL) or as fair value through other comprehensive income (FVTOCI). Which of the following statements is true?

  • Under both FVTPL and FVTOCI, changes in the fair value of the investment are reported as other
  • comprehensive income on the statement of comprehensive income.

  • Under both FVTPL and FVTOCI, changes in the fair value of the investment are reported under the net
  • income section on the statement of comprehensive income.

  • Under both FVTPL and FVTOCI, dividends received from the investee are reported under the net
  • income section on the statement of comprehensive income.

  • Under both FVTPL and FVTOCI, dividends received from the investee are reported as other
  • comprehensive income on the statement of comprehensive income.

Answer: C

Page Ref: 28

Learning Obj.: 2.2

Difficulty: Moderate

2) Rudd Ltd. has a passive investment in Burke Ltd. Rudd has elected to treat Burke as a fair value through other comprehensive income (FVTOCI) investment under IFRS 9 Financial Instruments. Which of the following statements is true?

  • Dividends from Burke are reported as other comprehensive income in Rudd's statement of
  • comprehensive income (SCI).

  • Dividends from Burke are reported as a line item on Rudd's statement of financial position.
  • Year-to-year changes in the fair value of the investment in Burke are reported as net income in Rudd's
  • SCI.

  • Accumulated gains and losses in the fair value of investment in Burke should be reported as a
  • separate component in Rudd's shareholders' equity on the statement of financial position.

Answer: D

Page Ref: 28

Learning Obj.: 2.2

Difficulty: Moderate

3) Townsend Ltd. has the following shareholders:

Palermo Co.—60% Nix Ltd.—30% Riley Ltd.—10%

Nix does not conduct any business with Townsend; nor has it been able to secure a seat on the board of directors. Which of the following statements is true?

  • Nix has significant influence over Townsend.
  • Nix should consider Townsend to be a special purpose entity.
  • Nix should consider Townsend to be an associated company.
  • Nix should treat Townsend as a non-strategic investment.

Answer: D

Page Ref: 30-32, 35

Learning Obj.: 2.1

Difficulty: Moderate

4) O'Reilly Ltd. incorpo O'Reilly R&D Co. to conduct research and development activities. O'Reilly Advanced Financial Accounting 7th Edition Beechy Visit TestBankDeal.com to get complete for all chapters

Beechy, Trivedi, MacAulay Advanced Financial Accounting, Seventh Edition

Chapter 2 Intercorporate Equity Investments: An Introduction

Copyright © 2014 Pearson Canada Inc.2-2

R&D is a(n) ________.

  • associated company
  • joint venture
  • structured entity
  • passive investment

Answer: C

Page Ref: 32-33

Learning Obj.: 2.1

Difficulty: Easy

5) What is securitization?

  • It is the process of issuing long-term debt for financing.
  • It is the process of issuing preferred and common shares for financing.
  • It is the process of transferring long-term liabilities to a structured entity.
  • It is the process of transferring receivables to a structured entity and issuing securities to finance those
  • receivables.

Answer: D

Page Ref: 33

Learning Obj.: 2.2

Difficulty: Easy

6) In Canada, what entities must be included in consolidated financial statements?

  • Subsidiaries only
  • All subsidiaries, except for ones in unrelated industries
  • All domestic subsidiaries
  • All subsidiaries and structured entities

Answer: D

Page Ref: 33-34

Learning Obj.: 2.2

Difficulty: Moderate

7) Bela Ltd. has invested in several domestic manufacturing corporations. Which of the following investments would most likely be accounted for under the equity method on Bela's financial statements?

  • A holding of 15,000 of the 50,000 outstanding common shares of Earthwise Co.
  • A holding of 3,000 of the 10,000 outstanding preferred shares of Earthbent Co.
  • A holding of 5,000 of the 60,000 outstanding common shares of Earth-Kind Co.
  • A holding of 20,000 of the 25,000 outstanding common shares of Earth-Clean Co.

Answer: A

Page Ref: 35-36

Learning Obj.: 2.1

Difficulty: Easy

Beechy, Trivedi, MacAulay Advanced Financial Accounting, Seventh Edition

Chapter 2 Intercorporate Equity Investments: An Introduction

Copyright © 2014 Pearson Canada Inc.2-3

8) On January 1, 20X1, Best Décor Ltd. started Chic Styles Ltd. by contributing $500,000 and received of the common shares of Chic Styles. Chic Styles reported net income of $50,000 in 20X1 and $75,000 in 20X2 and paid out 40% of its net income as dividends in each year. Under the equity method, what amount should be reported as Investment in Chic Styles and Investment Income on Best Décor's separate- entity 20X2 financial statements?A) Investment in Chic Styles Investment Income

$500,000 $30,000

B) Investment in Chic Styles Investment Income

$575,000 $75,000

C) Investment in Chic Styles Investment Income

$625,000 $30,000

D) Investment in Chic Styles Investment Income

$625,000 $75,000

Answer: B

Page Ref: 36

Learning Obj.: 2.2

Difficulty: Moderate

9) Townsend Ltd. has the following shareholders:

Palermo Co.—60% Nix Ltd.—30% Riley Ltd.—10%

Nix has two seats on Townsend's five-person board of directors. Which of the following statements is true?

  • Nix has significant influence over Townsend.
  • Nix has control over Townsend.
  • Townsend is a special purpose entity to Nix.
  • Nix should treat Townsend as a passive investment.

Answer: A

Page Ref: 35

Learning Obj.: 2.1

Difficulty: Moderate

Beechy, Trivedi, MacAulay Advanced Financial Accounting, Seventh Edition

Chapter 2 Intercorporate Equity Investments: An Introduction

Copyright © 2014 Pearson Canada Inc.2-4

10) Which of the following is not an indicator of significant influence?

  • The investor has representation on the investee's board of directors.
  • There are material transactions between the investor and the investee.
  • The investor and the investee share office space and use the same accounting firm.
  • The investor provides computing services to the investee.

Answer: C

Page Ref: 35

Learning Obj.: 2.1

Difficulty: Easy

11) How do joint ventures differ from private corporations?

  • The joint venturers must share the risks and profits of the joint venture equally.
  • There can only be two parties in a joint venture.
  • A joint venture does not have a board of directors.
  • Venturers cannot make unilateral decisions.

Answer: D

Page Ref: 37

Learning Obj.: 2.1

Difficulty: Moderate

12) On whose books are the consolidating adjusting entries recorded?

  • In the general journal of both the parent and subsidiary companies
  • In the general journal of the parent company and on the consolidated worksheet
  • In the general journal of both the parent and subsidiary companies and on the consolidated worksheet
  • Only on the consolidated worksheet

Answer: D

Page Ref: 38

Learning Obj.: 2.3

Difficulty: Easy

13) How are most significant influence investments in equity securities ly recorded on the investors' books?

  • Using the cost method
  • Using the equity method
  • Using proportionate consolidation
  • On a fully consolidated basis

Answer: A

Page Ref: 38

Learning Obj.: 2.2

Difficulty: Moderate

User Reviews

★★★★☆ (4.0/5 based on 1 reviews)
Login to Review
S
Student
May 21, 2025
★★★★☆

This document provided comprehensive coverage, which helped me ace my presentation. Absolutely impressive!

Download Document

Buy This Document

$35.00 One-time purchase
Buy Now
  • Full access to this document
  • Download anytime
  • No expiration

Document Information

Category: Testbanks
Added: Dec 31, 2025
Description:

Beechy, Trivedi, MacAulay Advanced Financial Accounting, Seventh Edition Chapter 2 Intercorporate Equity Investments: An Introduction Copyright © 2014 Pearson Canada Inc. 2-1 1) Passive investment...

Unlock Now
$ 35.00